söndag 6 november 2011

Det japanska utbildningssystemet

Japan har en av de högsta standarderna för utbildning och en av de högsta läskunnighet i världen. Om 93% av barnen träder gymnasiet, och nästan alla av dem examen. Med över 40% under 2000, har Japan också en av de högsta siffrorna universitetet registrering i utvecklade länder, och ett stort antal statliga och privata universitet att tjäna befolkningen.

Japan står inför ett dramatiskt förändrade befolkningsstrukturen, med sjunkande födelsetal och ökad förväntad livslängd, är den åldrande befolkningen på en fenomenal takt. En av konsekvenserna av detta är att det inte längre räcker japanska studenter för att fylla alla universitet i Japan, vilket innebär att universiteten snart kommer att börja söka utomlands för utländska studenter och/eller förbättra standarder för att konkurrera på den inhemska marknaden för studenter. Detta innebär att det blir lättare och lättare för utländska studenter att studera i Japan.


Den grundläggande utbildningen Systemet bygger på en blandning av de brittiska, franska och amerikanska systemen, där de senare påverkan kanske är den största. Skolan består av följande grundläggande väg:

  • Förskola
  • Grundskola
  • Högstadieskola
  • Gymnasium
  • Universitet/Högskola



Förskola eller dagis (Yochien)
I japan börjar barnen i förskolan då dem är 2 år och stannar på förskolan tills dem bli 6 år gamla. Det finns många få offentliga förskolor i Japan, men dem flesta drivs i privat.
Den japanska regeringen har som mål till att öka tillgången på förskola, dels för att tillåta mödrar att arbeta om de behöver eller vill. Trenden till tidigare och tidigare utbildning ökar med speciella ämnen för dagis studenter däribland engelska. 


Grundskola (Shogakkou)
barnen börjar skolan från 6 års ålder till 12 och det är den första fasen av den obligatoriska utbildningen för japanska barn. Nästan alla japanska barn in på detta stadium, bär uniformer som är standard i Japan, så dem små barnen med klargula baseball hattar, ljusgul paraplyer, ljust gula regnrockar, etc. som vandra i långa rader runt japanska städer är alla grundskole barn.

Högstadiet (Chugakkou)
Från tolv till femton år är detta en enormt viktig fas i uppfostran av de japanska barnen. Resultat vid högstadiet kan avgöra inträde till ett bra gymnasium och därmed ett bra universitet och karriär. Vid denna punkt barn stannar ofta sent i skolan, upptagen med olika klubbar och verksamhet samt studier vid en Juku kallas även ”Cram School”.

Gymnasium (Koukou; koutougakkou)

Det maximala av påtryckningar för studenten i den japanska skolan systemet från 15 till 18 år gamla, inträde till gymnasiet är genom ett inträdesprov. Förberedelse för tentamen själv, naturligtvis, är vanligtvis genom att delta i en bra Juku. För att få en plats på de bästa universiteten innebär att en student verkligen måste gå till rätt gymnasium, så inträdesprovet kan ha stor inverkan på framtida karriär på japanska studenter. Eftersom antalet privata skolor ökar (för närvarande mer än en fjärdedel av gymnasium är privata) och pressen att prestera väl ökar, avslutas utbildning som kostar föräldrarna mer och mer. Idag deltar över 90% av alla barn i gymnasiet.


Juku (Cram School)
Pressen i utbildningssystemet i Japan är stort och så stor del av ett barns framtid beror på att gå till rätt skola och universitet som redan från en ung ålder (i vissa fall från tiden före tio års ålder) ett barns skoldag slutar inte med skolans ringklockan.
Juku har extra lektioner, som kan användas för att driva de starka eleverna ytterligare eller att hjälpa andra komma ikapp med andra. Klasserna kan pågå fram till sent, och en 12-timmarsdag är inte ovanligt att den japanska gymnasiestudenten.

Universitet/ Högskola
Japansk universitet erbjuder fyra år grundutbildningen, följt av två års masterprogrammen och slutligen tre år doktorsexamina (eller en kombination femårigt masterprogram / ​​Forskarskola). Om du just har genomgått grundläggande kurs i ett utländskt universitet systemet såsom Storbritannien där du fortsätta från en treårig grundutbildning direkt till en treårig forskarutbildning, oavsett om du har möjlighet att ansöka direkt om den japanska doktorandkurs beror helt på universitetet i Japan och på standard av dina akademiska meriter. Generellt har du för att slutföra ett tvåårigt masterprogram först.

Japan har många universitet, antalet program som erbjuds på främmande språk (dvs program som erbjuds på engelska) är begränsad, vilket innebär att om du tänker studera i Japan så kommer du förmodligen att behöva lära dig japanska. Vissa program, särskilt för mottagare av Monbukagakusho (undervisningsministeriet) stipendier, kommer med en förberedande sexmånadersperiod studera språket på heltid. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar