tisdag 25 oktober 2011

Livliga Tokyo

Tokyo Tower
Ett torn i Tokyo vars design är baserad på Eiffeltornet i Paris, Frankrike. Tornet är 332,6 meter högt. Trots att Tokyo Tower är 8,6 meter högre än Eiffeltornet väger det omkring 4000 ton jämfört med Eiffeltornets 7300 ton. Tokyo Tower är målat i orange och vitt för flygtrafiksäkerhetens skull. Från skymning till midnatt lyser tornet upp och ljussättningen ändras ofta vid speciella händelser.
År 1950 efter andra världskriget letade Japan efter ett monument för att markera dess växande globala ekonomiska betydelse. Man tittade i synnerhet mot västerlandet för inspiration och Tokyos regering beslutade därefter att resa sitt eget Eiffeltorn.

Ginza
Ginza (银座) är Tokyos mest kända exklusiva shopping, restauranger och nöjesdistrikt med flertalet varuhus, butiker, konstgallerier, nattklubbar och caféer.
En kvadratmeter mark i stadsdelen centrum är värt över tio miljoner yen, vilket gör den till en av de dyraste fastigheter i Japan. Det är där du kan hitta den ökända 70 kr kopp kaffe och där praktiskt taget alla ledande varumärke inom mode och kosmetik har en närvaro.


Akihabara
Akihabara, eller Akiba som det ibland förkortas, är Tokyos elektronikdistrikt. Här finns butiker för alla sorters elektronik, datorer, kameror, mobiltelefoner, med mera. Den som är intresserad av elektronik bara måste göra ett besök här, då det brukar finnas saker vi aldrig sett tidigare i Europa.
Det sägs att oavsett vilket nördhobby man har lär det finnas en butik som säljer det man vill ha. Här finns även flera affärer som säljer taxfree för utländska besökare, men har man inte passet med får man betala standard-pris.De japanska elektroniktillverkarna släpper nya produkter i Japan först och det kan ta år innan dom söker sig vidare till resten av världen. Akihabara är shoppingparadiset för teknikintresserade, filmfantaster och spelfanatiker.
Tokyo Anime Center håller utställningar och visningar av det senaste inom japansk animation och tv-spel. Centret fungerar dessutom som en informationscentral för den som vill ha koll på det senaste som händer i Akihabara.

Tsukiji fiskmarknaden
Fiskmarknaden i Tsukiji i Tokyo är världens största fiskmarknad, och dessutom en av världens största matmarknader över huvud taget.
Fiskmarknaden består av två olika delar. Den inre delen, som kallas för jonai shijo, är den stora kommersiella fiskmarknaden. Det är här fisken auktioneras ut och dessutom rensas och bearbetas mycket fisk här. Det finns runt 900 licensierade fiskhandlare som alla håller till här.
I den yttre marknaden, jogai shijo, kan man hitta mängder av grossister och återförsäljare som säljer bland annat utrustning till restauranger, olika sorters mat och givetvis fisk och skaldjur. Här finns även en mängd restauranger, främst sushi-restauranger. Hela fiskmarknaden har totalt ca 65000 anställda i en massa olika företag.

Shibuya
Shibuya är en av Tokyos 23 stadsdelar, men oftast när man pratar om Shibuya brukar man mena området just kring Shibuya station, med alla varuhus och barer. Kännetecken är den stora korsningen framför stationen Hachiko, som påminner lite om Times Square i New York med alla reklamskyltar och så vidare. Shibuya är det allra hetaste stället i Tokyo när det gäller mode, många trender startar här och det finns gott om stora modebutiker i det här området.

Ett framträdande landmärke i Shibuya är den stora korsningen framför stationens Hachiko Exit. Skärningspunkten är kraftigt dekorerad med neon annonser och gigantiska videoskärmar och blir översvämmade av fotgängare varje gång korsningen lyser grönt, vilket gör det en populär foto och film filma plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar