lördag 24 september 2011

Samurajer & Ninjas

Samurajer är en krigsklass som växte fram och fick en dominans under 1100-talet. Men innan det under 700-talets så var samurajerna inga krigare, dem var bönder som tjänade bara sin herre, mer rättare sagt klanens överhuvud. Det var därifrån de fick namnet ”Samuraj” som betyder ”att tjäna”, men efter en tid, då första inbördeskriget slog till, så tränades dessa bönder upp och blev starka krigare för sin herre. Samurajerna var en krigarandel som dominerade i hela 1000 år under medeltiden och spelade en stor roll i den medeltida japanska hierarkin.
   Samurajer hade på sig skydd som täckte hela kroppen och även en hjälm som skyddade huvudet. De beväpnade sig oftast med två olika svärd ett långt svärd, vilket kallades för Katana, som sades innehålla samurajens själ, och den skulle hanteras med vördnad och respekt. Det kortare svärdet heter Wakizashi och kunde bland annat används för att begå seppuku, ett rituellt självmord. Svärden tillsammans kallas för Daisho och bars alltid tillsammans.
Något speciellt som Samurajerna också bar när de gick ut i krig var en skrämmande mask. Ett av deras koncept i krigsstrider var att sätta skräck i motståndaren och det är för sätt motståndarna i en chocktillstånd eller stressa upp motståndarna så att dom tappar koncentrationsförmåga. Det är då samurajerna tar motståndarens svaghet och gör det till sitt vapen och hugger till i kriget.
   Detta får mig alltid att tänka på den amerikanska filmen ”The Last Samurai” som fick både priser och en hög tittarsiffra på biosalongerna. Jag själv har sett den filmen och tyckte att den var en jätte bra film och är verkligen värd att se. Jag blev rätt så rörd i slutet av filmen och tycker att den som inte har sett den, ska genast få tag på den, köpa sig lite snacks och titta på den.
Men jag måste tyvärr säga att den är inte en sandbaserad bild av verkligheten som skildras i filmen "The Last Samurai" av 1800-talets Japan. Bakgrunden är 1870-talet då Japan verkligen lånade in västerlänningar för att modernisera på rekordfart och där en samurajledare faktiskt gjorde uppror, men annars är allt annat Hollywood..:P


Ninja (忍者) eller shinobi no mono (忍びの者) var också en sorts specialiserade krigare i det gamla feodala Japan och namnet betyder ”dold person”. Ordet används som benämning för individer som praktiserar Ninjustsu. Ninjutsu en beteckning för vissa militära metoder i det medeltida Japan som framförallt, men inte enbart, handlade om att inhämta och hantera information. Här ingick strategi, spionage och rekognosering, men också överfall och bakhåll. En ninja kunde således vara en helt vanlig soldat som beordrades att spana på fienden eller en spion som aldrig satte sin fot på slagfältet. De vanligaste vapenen som användes på slagfälten är bland annat svärd, kunai (kast knivar), kastsstjärnor, pilbågar och gasbomber.
   Ninja uniformen kallas Shinobi shozoko. Det fanns ett par olika färger som används, beroende på vad som behövdes. Svart eller mörkblå användes för nattuppdrag när de insett att det skulle innebära en säker död. Vit användes för vinteruppdrag, så de kunde lätt smälter in med snötäckta området. Den andra färgen som användes var en grön, en slags kamouflage mönster så att de kunde smälta in i skogen och omgivningen.
Förutom den typiska ninja uniform skulle ninja använda någon typ av kläder som skulle få dem närmare uppdragets mål. Ibland var ninja utklädda till präster, bönder eller ens samuraj. Oavsett uppdrag krävs, gjorde de.
   Numera finns inga några riktiga ninjor kvar men deras kampkonster lever vidare. Den kampkonst som ninjor tränade kallas ”Budo taijustsu” eller ”Ninpo taijutsu”. De som tränar dessa kampkonster får lära sig bruka de vapen som ninjor använde, och deras hand till hand-kampstil som bygger på att så snabbt och effektivt som möjligt oskadliggöra en motståndare. Kampkonsterna används även som självförsvar nu för tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar