onsdag 5 oktober 2011

Attacken på Japan var slutet på andra världskriget

Under slutet av andra världskriget så fällde USA två atombomber över Japan, ena släpptes över Hiroshima och den andra släpptes över Nagasaki. Detta attack mot Japan tog slut på hela andra världskriget.
Detta gjordes även om den sovjetiska ledaren Josef Stalin, brittiske premiärministern Winston Churchill och USA: s president Harry S. Truman hade till kännedom att kejsaren av Japan hade accepterat villkoren i en villkorslös kapitulation 19 dagar innan den första atombomben fälldes. President Harry S. Truman släppte bomber över Nagasaki och Hiroshima av en anledning: att inte avsluta kriget med Japan, men att skrämma Stalin, hålla honom borta i Stilla kriget, neka honom en del av den fred som skulle införas på Japan. Dessutom ville dem få en omedelbar slut på andra världskriget som helhet och så blev det.

Enligt vissa källor hade Japan en militär styrka på över 9 miljoner soldater. Genom slag som Midway, Okinawa, Iwo Jima, Guadacanal och andra "ö-luffa" strider, antingen 1,5 miljoner soldater dödades eller sårades nog så att de inte kunde slåss. Det innebar att om Operation olympiska (invasionen av huvudön Japan) skulle inträffa skulle man blivit tvingad till att bekämpa varje soldat.  Anledningen till att Hiroshima var attack målet beror på att staden var en stor industristad som innehöll den 2: a japanska arméns högkvarter, som var ansvarig för alla försvarssystem i södra Japan. Hiroshima hade också kommunikation central för arméer, punkterna för vapenlagring och församlings trupper. När det gäller Nagasaki, var det största full drift hamn i södra Japan, som producerade fartyg, utrustning och förnödenheter. Det finns mycket annan information som kan förklaras om verkligheten för att släppa bomben på Japan och det här är en  "bit" av informationen.


Så den första atombomben , som fick namnet ”Little Boy” fälldes den 6 augusti 1945 över Hiroshima. Det var en uranbaserad bomb, med sprängkraft som motsvarade 15-16 kiloton trotyl. Bomben släpptes från 10 000 meters höjd och detonerade 600 meter över marken för att den skulle få maximal effekt.
Tre dagar efter fälldes en till bomb som fick namnet ”Fat Man” över staden Nagasaki. Den hade en sprängkraft på ca 21–25 kiloton trotyl och detonerade också den på drygt 500 meters höjd.
Ungefär 90.000−166.000 beräknas ha omkommit i Hiroshima och 60.000−80.000 beräknas ha omkommit i  Nagasaki.

Fortfarande idag, drygt 65 år senare, dör folk av bombernas effekter då de överlevande i högre grad än genomsnittet drabbas av  cancer och lider av för högt blodtryck, andra sjukdomar och ärftliga skador. Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki  var de första och hittills enda atombomberna som använts i Krig. De båda städerna har idag blivit viktiga symboler för allt arbete mot kärnvapen.


Jag har läst en bok som heter "Sadako and the Thousand Paper Cranes" som handlar om en tjej som får ett sjukdom på grund av den radioaktiva strålningen. När hon va på sjukhuset fick hon skriva en dagbok och  utifrån hennes upplevelser så skrevs denna bok "Sadako and the Thousand Paper Cranes". Måste säga att den är riktigt sorglig berättelse.
 



Här nedan har jag en liten kort 10 minuters dokumentär om människor som har bevittnat händelsen i Hiroshima och berättar om deras upplevelser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar