torsdag 13 oktober 2011

Festivaler i Japan

I japan hålls många olika festivaler under året. Jag tänkte nämna några kända festivler som jag tycker är intressanta. Kommer nämna tre tyckena Hanami, Takayama och Sapporo Snow festivalen.


Hanami festival
Hanami (花見 på japanska, att beskåda blommor) är en av de viktigaste årliga högtiderna i Japan. Festvalen äger rum under våren då körsbärsträden börjar blomma. Blomningstiden (mankai) varar bara några dagar. Under dessa dagar samlas japanska familjer, vänner och arbetskamrater under träden och har picknick. Sakura blomman är en stor symbol för våren och för japanerna och är japans nationalblomma.
Sakura ursprungligen användes till att veta när årets skörd inträffar, samt tillkännage ris-planteringssäsongen. Folk trodde på Kami (är det japanska ordet för andlighet, naturkrafter) som finns inne i träden och som gjorde erbjudanden. Därefter deltog de ​​i erbjudandet med sake (alkohol).
Tusentals människor fyller parkerna för att hålla fester under blommande träd, och ibland dessa partier går på till sent på natten. I mer än hälften av Japan, har sina skolstart, jobbstart när sakura blomman står i full blom.




Takayama festival
Den Takayama Festival (高山 祭, Takayama Matsuri) startade den 16: e till 17-talet. Den är rankad som en av Japans tre vackraste festivaler. Den hålls två gånger per år på våren och hösten i gamla stan i Takayama och lockar ett stort antal åskådare.
Vår festivalen (sk Sanno festival) är centrerad på Hie Shrine och hösten festivalen är centrerad på Sakurayama Hachiman Shrine. Den Sanno Festivalen hålls för att be för en god skörd och hösten Festival är för att tacka. Från morgon till sent på eftermiddagen för båda festivalen dagar, festivalen flyter (Yatai) som visas på gatorna i Takayama.
Yatai, flyter tillbaka till det 17th århundradet, och är inredda med intrikata snida av förgyllt trä, och detaljerade metallbearbetning, rik design, snarlikt konst från Kyoto under Momoyama perioden, och blandas med inslag från det tidiga Edo perioden.








Sapporo Snow Festival
I Sapporo Snow Festival (Sapporo Yuki Matsuri) hålls under en vecka varje februari i huvudstad Sapporo på Hokaido ön i Sapporo. Det är en av Japans mest populära vinterns händelser.
Festival startades 1950, när gymnasieelever byggt några snö statyer i Odori Park. Det har sedan utvecklats till en stor, kommersialiserade händelse, med spektakulära snö och isskulpturer och locka fler än två miljoner besökare från Japan och hela världen.

Lag från Japan och utanför Japan kommer att delta. Temat för statyer varierar, och ofta har så förmedlar skulpturerna en händelse, känd byggnad eller person från det gångna året. Till exempel i 2004 fanns det statyer av den berömda basebollspelare som spelar för New York Yankees etc.
festivalen är tänkt att vara en möjlighet att främja internationella relationer.



Jag hittade så många bilder på olika figurer att inte visste vilka jag skulle lägga upp för alla var häftiga. Men jag hittade ett Youtube klipp av den näst senaste festivalen som gick vintern 2010.

1 kommentar: