måndag 3 oktober 2011

Mina två japanska favo sporter

I Japan finns det ett antal sporter som är mycket populära av befolkningen.
Det första sporten på listan är baseboll. Den kom till japan från Amerika under 1900-talet. ”Nippon Professional Baseball” är japans största lag. Efter baseboll kommer andra kampsporter som är mycket kända världen över, såsom Judo, Karate, Sumo och Kendo.

Jag själv har provat på Judo när jag gick i högstadiet och de var riktigt kul, jag ville så gärna fortsätta men kunde tyvärr inte på grund av personliga omständigheter. Men jag skulle järna vilja prova på Kendo också, för de verkar riktigt kul, för att bara tänka på att det är en utveckling på samurajens krigsstil. Jag tänkte berätta kort om dessa två sporter.

Judo
Judo är en kampsport, som går ut på självförsvar och där målet är att antingen att kasta eller ta ner sin motståndare till marken eller på annat sätt dämpa sin motståndare med en grepp-manöver, eller tvinga en motståndare att ge upp genom låsning, strypning, hålla eller kväva.
Det var en man vid namnet Jigoro Kano som är grundade till skolan Kokokan Judo och skapade Judo under 1800-talets slut. Översätningen till Judo är ”den mjuka vägen”. Judo spreds världen runt efter andra världskriget och blev en olympisk sport för män vid de Olympiska Spelen i Tokyo 1964.

Svenska klubbar använder normalt bälten i färgerna vitt för nybörjare och sedan gult, orange, grönt, blått och brunt för att markera hur långt en elev nått i teknikinlärningen, så kallade kyû-grader. Internationellt finns flera varianter för hur kyû-grader markeras, men där färger används har de i allmänhet samma ordning som i Sverige. Det högsta nivån i judo är när man får det svarta bältet, men även av det svarta bältet så finns det tio nivåer. De kallas 1-10 dan.


Kendo
I Japan är kendo en av de vanligaste budoarterna, och många japaner har tränat kendo i skolan. Kendo är den näst mest kända sporten i Japan, efter baseboll. Kendo är en kampsport med mycket gamla anor. Det är ursprunget av samurajens stridskonst med det japanska svärdet.

Kendo betyder ”svärdens väg”, sporten bygger på fäktning med bambusvärd som kallas för shinai. Viktiga komponenter i träningen är snabbhet, precision och uthållighet. I kendo är man klädd i en indigofärgad (blå färg, med dragning åt violett ) eller vit uwagi, som är en slags jacka och ett alternativt namn är keikogi. Vanligt är också en indigofärgad hakama , vida kjolliknande byxor, samt ”bögu” - en rustning bestående av ”men” fäktningsmask, ”do” bröstskydd, ”tare” höftskydd och ”kote” handskar.

Under 1600-talet duellerade människor ofta med vapen tillverkade av trä, dock kunde även ett hårt slag med ett sådant vapen mot huvudet vara dödande. Under mitten av 1700-talet grundade Chuta Nakanishi skolan Nakanishi Itto Ryu. I denna skola använde man speciella fäkthandskar och bambusvärd. På detta sätt behövde eleverna inte längre hålla igen sina hugg under träningen. Chuta vidareutvecklade skydden att omfatta även harnesk, höftskydd och hjälm.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar