söndag 16 oktober 2011

Onsen (hot springs)

Onsen (温泉) är en term för de varma källorna i det japanska språket, även om termen ofta används för att beskriva badplats och värdshus runt de varma källorna.
Som en vulkaniskt aktiv land, har Japan tusentals onsen utspridda längs dess längd och bredd. Onsen har traditionellt använts som allmänna badplatser och idag spelar en central roll i att leda japanska inhemska turismen.

 
Det finns många typer av varma källor, kännetecknas av mineraler lösta i vattnet. Olika mineraler ger olika fördelar för hälsan, och alla varma källorna sägs ha en avslappnande effekt på din kropp och själ. Beroende på var dem är lokaliserade kommer flödet av vattnet med olika färger: klar, brun, gul, grön, mjölkvit, och även röda. Det beror på dem olika mineralfyndigheter som finns i just den region i Japan som orsakar unika färger och dofter. Onsen finns nästan överallt du går i Japan och ganska ofta är dem utvecklade centra för avkoppling med vackra berg eller havsutsikt och kantade med traditionella japanska trädgårdar.

Baden finns i många varianter, både inomhus och utomhus, kön separerade och blandade, utvecklade och outvecklade. Många varma vatten bad hör till en ryokan, medan andra är offentliga badhus. En övernattning på en ryokan är ett starkt rekommenderat upplevelse för alla som besöker Japan.
 

Ryokan är japansk värdshus som finns i hela landet, som har varma källor. Men mer än bara en plats att sova, Ryokan är ett tillfälle att uppleva traditionell japansk livsstil och gästfrihet, som omfattar element som tatami golv, futon sängar, japanska bad stil och lokal mat, vilket gör dem populära bland både japanska och utländska turister.

Vid en onsen, förväntas att alla gäster ska tvätta sina kroppar och skölja sig ordentligt innan dem går in i varma badet. Bad stationer är utrustade med stolar, kranar, trä hinkar, och toalettartiklar som tvål och schampo. Man får inte gå in i varma badet om de finns spår av smuts eller tvål på kroppen, det anses helt oacceptabelt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar