måndag 10 oktober 2011

Överlevnad i Japan

Japan är ett av världens rikaste länder. Japan har världens näst största ekonomi (nominell BNP), näst efter USA, större än både Tyskland, Kina, Storbritannien och Frankrike (i den ordningen).
Yen (¥ – Yen) är den valuta som används i Japan och valutakoden är JPY. Valutan infördes 1871 i samband med Meiji-restaurationen och samtidigt infördes också guldmyntfot i Japan.

 
Idag är dina svenska pengar värda så mycket som enligt tabellen nedan.

100 japanska Yen = = 8.75 SEK
500 japanska Yen = 43.75 SEK
1000 japanska Yen = 87.5 SEK
2500 japanska Yen = 218.75 SEK
5000 japanska Yen = 437.5 SEK
10000 japanska Yen = 875 SEK

Jag har inte varit i japan än, så jag vet inte riktigt hur dyrt el billigt det är att leva där jämfört med Sverige. Mycket beror ju på BNP, men jag sökte lite på Google och hittade en bloggare som har levt i japan nyligen som utbytesstudent från Sverige och hon berätta att maten är ganska billig där om man gemför Yen med hur mycket dom e värde i svenska kronor. Däremot att bo på hotell i japan är ganska dyrt. Det beror på var i Japan du befinner dig. Om du befinner dig i Tokyo blir det genast mycket dyrt madens ju längre bort från Tokyo du bor så är det billigare.

Lina-san bloggaren berättar:

”När jag var i Japan själv och skulle äta lunch innan skolan gick jag bara in på en Seveneleven/ministop/Familymart och köpte en onigiri (en risboll med fyllning) eller en macka och juice vilket som billigast kunde kosta runt 200 yen (ca 18 kr) och som mest 400 yen (34 kr).

Om man hellre vill ha ett lagat mål mat kan man gå till en vanlig restaurang, då kan det kosta mellan 500-1000 yen (43-85kr). Det finns restauranger med en liten apparat stor som en vendingmachine där man stoppar i pengar och trycker på en knapp med maträtten man vill äta, så får man en papperslapp som man ger servitrisen. Vi åt på en sådan restaurang i Kyoto och jag fick en skål sukiyaki för 290 yen (25kr). Billigt och gott!

Ett annan bra lunchtips är att gå till en kaiten-zushi (rullbandssushi), man kan äta gott för en billig peng! Ett fat med de enklaste sushibitarna såsom omelett och lax kan kosta 120 yen (10 kr) för två bitar, de dyrare ca 320 yen (27 kr). Man tar det man vill ha från rullbandet och när man är redo att gå kommer servitören/servitrisen och räknar ihop tallrikarna man har tagit och så betalar man i kassan. Det är nästan alltid så att man betalar på vägen ut och inte vid bordet som man gör här, notan lämnas uppochnervänd på bordet eller ihoprullad i en liten hållare som man tar med och ger till den som står i kassan.  ”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar